3. КЛАСИФІКАЦІЯ ЗА СТУПЕНЕМ ІНФІКУВАННЯ.

Залежно від ступеня інфікування виділяють три види ран:
- асептичні;
- свіжоінфіковані;
- гнійні.
Асептичні рани - це ті, які наносяться в операційній (операційні рани) з
повним дотриманням норм асептики. Такі рани гояться швидко, не схильні
до ускладнень.
Свіжоінфікованою вважається будь-яка рана, нанесена поза
операційною, впродовж 3 діб з моменту ушкодження. Мікроорганізми
потрапляють у рану із предметом, що ранить, а також з поверхні шкіри.
8
Ступінь інфікованості таких ран різний і залежить як від виду знаряддя, так і
від умов, у яких рана була отримана.
Гнійні рани також є інфікованими. Але вони принципово відрізняються
тим, що в них уже розвивається інфекційний процес. Мікроорганізми, що
потрапили в рану, розмножилися, а їхній вплив на тканини спричинив
виражений запальний процес, некроз, утворення гнійного ексудату та явища
загальної інтоксикації.